YES! Eelde heeft een popkoor

 Door Jan Jaap Harmens (geplaatst Dorpsklanken, 17 april 2013)

 

Men zegt wel eens: ’Van een bruiloft, komt een bruiloft.’ In Eelde kunnen we zeggen: ‘Van een koor, komt een koor…’ Dinsdag 17 april 2012 was de ‘Sing-in’ van popkoor YES! Vandaag precies een jaar geleden. Een goed moment om eens terug te kijken op het ontstaan van dit koor.

 

Eind 2011 waren zes dames zo enthousiast geworden van het kerstoptreden van het Bloemenkoor, dat ze dachten: ‘Dat willen wij ook! Zingen in een koor.’ Omdat ze graag een ander genre wilden zingen, besloten ze een popkoor op te richten. Vol enthousiasme begonnen Gerlanda Drenth, Anita Schrader, Silke Bronts, Rolanda Pot, Wilma Zandvoort en Astrid Woudstra met elkaar te brainstormen hoe ze dat dan voor elkaar moesten krijgen. Hun enthousiasme werd niet ontmoedigd door alles wat erbij kwam kijken, maar zo zei één van de dames: ‘Als je van tevoren bedenkt wat voor werk het is, dan denk je: we doen het niet, laat maar.’ Ze richtten een bestuur op, gingen op zoek naar een dirigent en naar een band, want dat is hun ideaal: zingen onder begeleiding van een band!

 

Een dirigent was redelijk snel gevonden. Nadat bleek dat onder anderen dirigenten uit eigen dorp al druk bezet waren, vroegen ze de dirigent van popkoor PUUR uit Roden, waar Wilma toen nog lid van was, of hij nog iemand wist. Jan Zwerver - toen nog woonachtig in Peize - werd zo enthousiast van hun verhaal dat hij besloot zelf het koor te gaan leiden. Ondertussen woont hij op loopafstand van de repetitieruimte, zodat u hem nu elke dinsdagavond rond acht uur met zijn muziekstandaard onder de arm naar De Ekkel kunt zien lopen.

 

Ondanks dat er allerlei mogelijke namen voor het koor de revue passeerden, is de naam eigenlijk heel spontaan ontstaan. Vooral Astrid had veel namen bedacht, maar het was uiteindelijk een mailtje van Anita dat de doorslag gaf. Ze mailde op een gegeven ogenblik: ‘Yes, we hebben een locatie!’ Het YES!-gevoel was geboren en daarmee de naam van het koor.

 

Na een paar maanden brainstormen – ongetwijfeld met een hoog ‘Tu, tu, tu, tuuut-gehalte’, zoals op de avond van het interview voor dit artikel – was het dan zover: de ‘Sing-in’. Voor deze avond hadden zich 58 belangstellenden aangemeld, waaronder twee mannen. Eén daarvan is ook daadwerkelijk lid geworden. Na deze avond werd in mei en juni nog vier keer gerepeteerd en vond op 17 juli 2012 in café Boelens een optreden voor vooral familie en vrienden plaats. Ondanks het prille bestaan, klonk dit korte optreden al als een klok! Het enthousiasme straalde ervan af! Het publiek kon genieten van Viva la vida van Coldplay, September van Earth Wind and Fire en Hey, soulsister van Train.

 

Het bestuur bestaat nu uit vijf leden (Astrid is ondertussen verhuisd) en het koor uit 36 leden, waaronder zeven mannen! Vorig jaar op Koninginnedag is het bestuur op ‘mannenjacht’ gegaan. Tijdens de rommelmarkt liepen ze met roze T-shirts rond met achterop de tekst: ‘Popkoor YES! zoekt mannen!’ Dit leverde de volgende repetitieavond één man op, die een week later nog een man meenam. Nadien zijn er nog vier bijgekomen, wat zeker niet gek is voor een koor van deze omvang. Op dit moment is het bestuur ook niet meer actief aan het ledenwerven, omdat de verdeling van de vier stemgroepen (sopranen, mezzo’s, alten en mannen) goed is. Wie belangstelling heeft, kan echter wel drie keer komen kijken op de repetitieavond en als je dan lid wilt worden, word je (na een stemtest om vooral je stemgroep te bepalen) op de wachtlijst gezet.

 

Het oprichten van het koor ging dus allemaal wel redelijk voorspoedig, maar het vinden van een band heeft wel wat meer voeten in de aarde! Het koor wil bij optredens graag begeleid worden door een bassist, gitarist, drummer en toetsenist. In eerste instantie ging het bestuur op zoek naar vier ‘losse’ muzikanten. Het afgelopen jaar zijn er wel een aantal gegadigden geweest, maar om diverse redenen is een begeleidingsband nog steeds niet van de grond gekomen. Nu zijn er wel twee muzikanten, maar zonder instrumenten… Het koor is dus nog steeds naarstig op zoek naar een band of muzikanten die bereid zijn om het koor tijdens optredens te begeleiden!

 

Het eerste echte officiële optreden van popkoor YES! was tijdens het Nieuwjaarsfestival. Tijdens dat optreden zat de Dorpskerk stampvol. Naast de al eerder genoemde nummers, brachten ze ook Need you now van Lady Antebellum en State of independence van Donna Summer ten gehore. Dat laatste lied hadden ze nog maar net in hun repertoire, maar ze vonden dat dat lied echt in de kerk gezongen moest worden. Ook die uitdaging gingen de enthousiaste koorleden aan! Het was een groot succes. Het publiek zong uit volle borst mee en de vele aanwezige kinderen swingden mee!

 

Ondertussen is het koor al weer druk bezig met het instuderen van drie nieuwe nummers: Bruises van Train, Moves like Jagger van Maroon 5 en Firework van Katy Perry. Allen mooie arrangementen van de eigen dirigent. Hoe dat klinkt, kunt u tijdens hun volgende optreden op ‘Kroningsdag’ (30 april) van 12.30-13.00 uur in het centrum van Eelde horen. Voor dit jaar staan er in elk geval nog twee andere optredens op de planning: tijdens het Koepeltjesfestival (28 juni) en het corso (1 september).

 

Wil je meer weten over dit koor of je aanmelden als band(lid), dan kun je terecht op de website www.popkooryes.nl, die wordt beheerd door Bart Buijze, een van de koorleden. Wilma en Gerlanda houden ook een Facebook site bij.

Popkoor YES!: een mooie aanvulling op het culturele erfgoed van Eelde/Paterswolde!

© 2018 Popkoor Yes!.    Alle rechten voorbehouden.